dinsdag 4 maart 2014

Tutorial: het geliefde patroon van toen

Vandaag een tutorial..en wel van de granny van de charmante omslagdoek van toen en nuDaar heb ik zoveel reacties en mailtjes over gekregen, dat ik het nu voor jullie uitgewerkt heb. Spannend...maar erg leuk om te doen.



Opzettoer: 8 l., met hv sluiten tot een ring.
1e toer: in de 1e l van de opzettoer: 1 moes (=6x: omsl., en lus in de steek opnemen, alle lussen en omslagen in 1 keer doorhalen en met een steek afhaken), 2 l, Haak in elk van de nog volgende 7 opzetlussen 1 moes, deze moezen worden gescheiden door 2 l. Eindig de toer met 2 l. Toer sluiten met hv in de 1e moes.
2e toer: 5 l., * 1 moes om de l tussen de volgende 2 moezen van de 1e toer, 2 l,
haak om de l tussen de volgende 2 moezen als volgt: 1 stokje om de l, 2 l, 1 dubbel stokje om de l, 2 l, 1 stokje om de l, 2 l, Vanaf * steeds herhalen, toer eindigen met 2 l, na het 4e dubbele stokje en de toer met een hv in de 3e begin losse sluiten.



Door middel van deze granny kun je nu aan de slag met je eigen omslagdoek.
Je kunt de doek zo groot/klein maken als je maar wilt. Spelen met verschillende diktes wol/mohair,haaknaald enz... Het aan elkaar zetten kan ook op verschillende manieren, tijdens het haken kun je de granny' s direct met elkaar verbinden, maar ook later met naald en draad (dat laatste heb ik gedaan). Werk de doek af met je eigen creativiteit...Ceintuur of franjes..alles is mogelijk

Het patroon van deze tutorial komt uit: Groot handwerkboek uit Grootmoeders Jeugd.
Zo heel af en toe kom ik het boek nog wel eens tegen op een rommel- of boekenmarkt. Het heeft mij al veel plezier gebracht, kijk maar eens hier en hier...♥pure nostalgie♥...

Ik ben erg benieuwd naar jullie creaties!!


27 opmerkingen:

  1. Zucht....ik word weer helemaal opnieuw verliefd op deze omslagdoek van jou van destijds!En JA ik heb het boek destijds ook gekocht na jou blogbericht en verwijzing ernaar en heb daar geen seconde spijt van,want het is alleen al een heerlijk boek om in te kijken zo mooi geïllustreerd en NEE ik heb deze bjoetie nog steeds niet gemaakt.....zucht ;-) Waarom zijn er toch ook zoveel mooie dingen en hebben we zo wweinig vrije tijd daarvoor,ha,ha....


    lieve groetjes
    Angeline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke granny, die ga ik zeker onthouden! Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ohh, die is mooi!! Ik zie het al helemaal voor mij in een mooie grijze tint!
    groetjes, Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi zo in dat pure wit. Heel erg leuk, dank je voor het delen!
    Groetjes, Stéphanie (handwerkjuffie,nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow, goed gedaan! En mooi gehaakt natuurlijk. Gaat mij toch boven mijn pet denk ik :-)..... Ga maar eens op zoek naar dat boek geloof ik, haha.
    Groet van Danielle (van-dani.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super!! kga het ook eens uitproberen. Dank je wel!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Erg mooi patroon, geweldig. Ik heb alleen nog een vraagje over die moes. Klopt het dat je een steek op de haaknaald hebt en dan 6 x omslaat en een lus ophaalt, en dan dus een steek door 13 lussen haalt?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. prachtig en dankjewel ! ik ga een link hier naar plaatsen :-) Heb nu weer inspiratie :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ooo dat boek heb ik ook , en eerlijk gezegd nog nooit iets uit gemaakt .... zal toch nog eens even een echte studie van maken want eigenlijk staan er zulke mooie dingen in , dat je er hebberig van wordt

    BeantwoordenVerwijderen
  10. mag ik vragen met welk garen jij het hebt gemaakt? en welke haaknaald? Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtig, net t boek besteld, helemaal blij:)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Absolutely beautiful and precious! I love it! Thnaks so much for the great tutorial!
    Have a wonderful day and weekend!
    Hugs from Portugal,
    Ana Love Craft
    www.lovecraft2012.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Laura mag ik vragen op welke naald en met welk materiaal jij hem gehaakt heb, want mijne lijken veel kleiner dan de granny`s in jou omslagdoek

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik had hetzelfde probleem als Anche Bello... Mijn vierkantjes werden zo'n 6x6 cm. Erg jammer. Ik heb nog geprobeerd er een rand omheen te haken, maar dat pakte ook niet mooi uit. Toen maar opgegeven, uiteindelijk voor een ander patroon gekozen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De grote van het vierkantje maakt inprinciepe niet uit..Dat kun je naar eigen wens aanpassen doormiddel van een andere maat haaknaald en/of garen.Of juist met een dubbele draad.
      Hoe groter je vierkantje hoe minder je er hoeft te haken.
      Jammer dat het niet gelukt is.

      Verwijderen
  15. ik heb alle vierkantjes in elkaar ,maar hoe moet ik de bovenkant afwerken ,want je ziet nu aan de bovenkant 3 hoekjes.ik zie het ook niet duidelijk op de foto,s ,zou u mij kunnen helpen? alvast bedankt Elly.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Doormiddel van vrij werk..leuke haaksteek bedenken en die in te vullen..
    Laat je fantasie de "vrije" loop.
    Heel veel succes..

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo Haakzolder hier ben ik weer ,omdat ik nog niet zo lang haak heb ik de omslagdoek van goedkoop garen gehaakt om het te proberen ik moet zeggen hij word leuk ,maar natuurlijk niet zo mooi als die van jou en nu wil ik vragen van welk garen en welke nummer haakpen je gebruikt hebt .want dan wil ik graag nog een 2e maken want die van jou is echt prachtig. ik hoop dat je me kan helpen alvast heel erg bedankt groetjes Elly.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn e-mail adres is irkam40@hotmail.com groetjes Elly

      Verwijderen
  18. Hola, muchas gracias por compartir, es preciosa la aplicación. Un saludo

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Echt prachtig! Ik was ook heel benieuwd welk wit garen je hebt gebruikt, en welke haaknaald. Ik ben ook begonnen, maar bij mij valt het niet zo mooi, te stijf...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Heidy,

      Ik heb deze doek gekregen zoals ik ook in de blogpost heb vermeld: http://dehaakzolder.blogspot.nl/2013/02/toen-en-nu.html
      Ik kan je dus niet vertellen welk garen en haaknaald gebruikt zijn, helaas.
      Wel heb ik het patroon daarna zelf ook een aantal keer gebruikt.
      Ik zou lekker gaan experimenteren met garen en haaknaald.
      Succes!!

      Verwijderen
  20. Ja Heidi ik heb dezelfde vraag ,maar zit al een paar maanden op antwoord echt jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wow wat een prachtige doek. Ik kan er geen genoeg van krijgen. De ideeën zijn er zat maar nu nog het 'doosje tijd' vinden. En zou ik moeten wachten tot al die andere prachtige projecten die half af liggen te wachten klaar zijn? Dank je wel voor de tutorial in ieder geval.

    @Heidi en Anoniem als ik zo vrij mag zijn jullie tips te geven:
    Heidi probeer het eens met een grotere haaknaald. Hierdoor wordt je lapje losser en groter. Als je lapje te stijf wordt gebruik je waarschijnlijk een naaldje te klein. Hierdoor komen de steken dichter op elkaar en wordt het een steviger geheel. Bij knuffels prima dan piept de vulling er niet uit. Bij kleding niet handig. Dan draagt het niet lekker.

    @ anoniem: je ziet dat de haakzolder je niet echt kan helpen omdat ze de doek zelf cadeau gekregen heeft. Daarom zou je eens het volgende kunnen proberen. Haak een proeflapje. Kijk hoe groot het wordt en weeg hoe zwaar het is. En nu maar vermenigvuldigen. Hoe groot moet je doek worden? Wil je een doek van 60 cm en is je lapje 6 dan heb je dus 10 vierkantjes nodig langs de rand. En weegt je doekje 1 gram dan heb je 10 gram nodig voor 10 lapjes. Weet je de randen dan kan je een schema tekenen. 10 lapjes langs allebei de randen, de randen doortrekken naar elkaar toe en dan ontstaan er vanzelf allemaal vierkantjes. Tel ze op: reken uit en je bent er. Is even wat meer werk maar je hebt wel je antwoord.

    Haakzolder ik hoop dat je het niet erg vind dat ik me er mee bemoeid heb. Anders meld je het maar. Gooi ik het berichtje er weer uit.

    BeantwoordenVerwijderen